模型论坛|模型中国

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: wx1176

闲着无聊,重新整好服役了2年的四通改无刷小直机

Azbiso 发表于 2015-5-1 16:57
請說說Hisky的質量好在什麽地方?

傳說中最襟撻嘅機仔吖~!唔係我話咖,係啲友仔講咖……

丁凯 发表于 2015-5-1 17:36
傳說中最襟撻嘅機仔吖~!唔係我話咖,係啲友仔講咖……

人講你又信?有D友話坦克車識飛天唔通你又信?你自己信唔緊要,但而家你喺推介俾樓主,有乜E郁人哋會話你猪嗡當祕笈!唔同我,6051我已飛到滾瓜爛熟,知道佢嘅長處同短處,我點改裝你亦見過,人哋飛得唔好都唔可以話我亂點!明冇!!

Azbiso 发表于 2015-5-1 20:13
人講你又信?有D友話坦克車識飛天唔通你又信?你自己信唔緊要,但而家你喺推介俾樓主,有乜E郁人哋會話你 ...

俾你講到我有啲心寒,拿拿淋去改咗張回复帖添……

丁凯 发表于 2015-4-30 17:33
据说HiSKY的质量还行;便宜点的可以进澄星6051,我看上后者。

喂,老友記,可否教我點改貼中內容?

Azbiso 发表于 2015-5-2 08:14
喂,老友記,可否教我點改貼中內容?

好易啫,你見唔見回复帖左下方有兩項功能:回复、編輯?
點擊“編輯”就可修改自己隻帖嘅內容,改好就點擊左下方嘅“保存”就搞掂喇。

咁講咪幾好囉,兩架機你都未買只係將綱上嘅資料傳遞,就算唔啱玩人哋都只會怪嗰D以訛傳訛嘅人而唔會怪你!

Azbiso 发表于 2015-5-2 17:17
咁講咪幾好囉,兩架機你都未買只係將綱上嘅資料傳遞,就算唔啱玩人哋都只會怪嗰D以訛傳訛嘅人而唔會怪你! ...

以後我回复都係小心啲好,費事俾你一嘢插過嚟,哈哈哈哈哈……

丁凯 发表于 2015-5-2 23:35
以後我回复都係小心啲好,費事俾你一嘢插過嚟,哈哈哈哈哈……

我唔係想插你,只係唔想你孭鑊啫,你都知論壇D友好多都係順口開河,嗡得就嗡架啦,無把握嘅嘢我係唔會講嘅!

Azbiso 发表于 2015-5-3 00:40
我唔係想插你,只係唔想你孭鑊啫,你都知論壇D友好多都係順口開河,嗡得就嗡架啦,無把握嘅嘢我係唔會講嘅!:l ...

呵呵,講下笑啫,多謝老兄關心,明白晒。
啲後生細仔嗡得就嗡遇咗喀喇,事關衝動嘛。

以我折腾6050的经验,605x配件的质量(精度、强度、材料)比驰远差的不是一点半点,驰远最新2s电双无刷的HCP100S就是沿用了FBL100的旋翼头。。。

小弟從沒說過澄星機仔比馳遠好,但丁兄弟兩者都未有實不宜對某一機给予評語,他是善意將自己之所知轉告模友,但如碰上一些專唱反調之辈便有啞口無言之虞!
  我亦非覺得6051是其他產品所不及,但論性價比而言605X相對較便宜,我有F47及F48,四只舵機及相關之巳購之備用馬達全可用於6051之上,所以我選了澄星。
不選馳遠另一原因是印象中它用直線舵机(如現巳改款則另當別論),對於這種沒有外殼保護的舵機我較有保留,至於無刷電機,個人認為原廠有刷巳足夠有餘。

jing_lee 发表于 2015-5-3 21:50
以我折腾6050的经验,605x配件的质量(精度、强度、材料)比驰远差的不是一点半点,驰远最新2s电双无刷的HC ...

論到所述之配件質量較差有勞師兄可否具體詳加說說?

Azbiso 发表于 2015-5-4 02:49
論到所述之配件質量較差有勞師兄可否具體詳加說說?

我这台6050没改无刷前还算正常,改后就出现奇怪的震动,现象是前一电还飞得好好的,下来换一电就震得手麻,旋翼头换了个遍也没解决,连机架也换了也不管用,后来整体改用6050同源的977的旋翼头才解决了。对比两家的配件,977的配件材质、精度明显比6050高,但和手上的FBL100、FBL80、HCP100S比还是差不少。

谢谢 谢谢 让我了解不少  发表于 2015-5-4 09:40

丁凯 发表于 2015-4-30 17:33
据说HiSKY的质量还行;便宜点的可以进澄星6051,我看上后者。

谢谢 丁兄~

Azbiso 发表于 2015-5-1 16:07
入6051保你不會後悔,我巳在爽飛中,F48巳給我分屍,把能用的零件例如舵機、馬達等作為6051之後備,這機子是 ...

6051看得我都眼热 谢谢 A兄!!