模型论坛|模型中国

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索
楼主: 丁凯

FMS仿真升级安装!(升级件已更新完整! + 安装教学!永久分享!)

丁兄,見你推介FMS裏面多了咁多花樣,我又有興趣昨晚装了一次,但所有通道都不對板!我打方向飛機就起飛跟住就右側訓低!所有通道設置、校對都試過了都不成!以前都試過有此情況,後來不知怎的按了什麽掣又可以了,現在又不成大概是設置的先後次序沒搞清楚吧!用的是esky2.4G原裝控。唔知丁兄有セ計??

47# 丁凯
敢问丁哥为什么我没有这场景?

放在FMS文件夹里了,是不是我的系统有中文就不行?
xjjmnjlx 发表于 2011-4-4 03:01 AM

这与中文系统没关系,你尝试把补丁文件(d3drm.dll)複製到C:\WINDOWS\system32\目錄下,然後重新啟動看看。

丁兄,見你推介FMS裏面多了咁多花樣,我又有興趣昨晚装了一次,但所有通道都不對板!我打方向飛機就起飛跟住就右側訓低!所有通道設置、校對都試過了都不成!以前都試過有此情況,後來不知怎的按了什麽掣又可以了,現在又不成 ...
Azbiso 发表于 2011-4-4 10:01 AM

A大哥,通道唔對板係因爲調整未正確,通道要一個個方向逐步調較,你參考下我畀你張手稿。
你喺紙上先mark低你控上嘅通道號碼同方向名,再跟住張紙調就得喇。我都係用Esky 2.4G 控飛Sim嘅。

47# 丁凯  
敢问丁哥为什么我没有这场景?
1263577017 发表于 2011-4-4 10:16 AM

有些場景是我花了不少時間和心血搜尋和修改格式得來的,所以收集包裏才沒有這些場景。

唉呀!丁兄弟,你說的方法我都試過了!以前用35Mhz及現在的2.4G都可以的,但現在都不知是否太久沒玩FMS,設置步序都忘了,撞鬼!!!剛才又勉强玩了四、五分鐘XTR覺得好鬼悶!走咗落樓下放EP200!

唉呀!丁兄弟,你說的方法我都試過了!以前用35Mhz及現在的2.4G都可以的,但現在都不知是否太久沒玩FMS,設置步序都忘了,撞鬼!!!剛才又勉强玩了四、五分鐘XTR覺得好鬼悶!走咗落樓下放EP200!
Azbiso 发表于 2011-4-4 07:27 PM

我傳一份通道設置步驟畀你睇下,你就明白喇。
不過通道號碼嘅排次序同打勾嘅正反方向就唔好照跟,
因爲每個人用嘅方向同習慣都唔同。
呢度就要你自己慢慢去逐個通道去試、摸索同 setting 喇。
在此列出我通道嘅中英釋文設定畀你參考下。

固定翼
Throttle = 油門調節
Rudder = 方向舵
Elevator = 升降舵
Aileron = 副翼

直升機
Pitch = 油門螺距
Tali = 方向斜度
Nick = 前進後退
Roll = 左右翻滾

以上係我用 Esky 2.4G 四通控飛 FMS 嘅設定。
我係根據 Esky 隻碟内嘅操作指南示範來設定嘅!

哎……貌似发错区了。抱歉!
丁凯 发表于 2011-2-11 09:55

幸亏发错区了。。不然看不到了。

幸亏发错区了。。不然看不到了。
好风好雨 发表于 2011-4-5 10:37 PM

呵呵……师妹貌似闭关了哟!

呵呵……师妹貌似闭关了哟!
丁凯 发表于 2011-4-5 22:57

没有。跟和熙他们打“家园守卫站”呢。您来吗?

没有。跟和熙他们打“家园守卫站”呢。您来吗?
好风好雨 发表于 2011-4-5 11:03 PM

呵呵……谢了,我对这些兴趣不大。你还有玩直机吗?

刚刚配了合朗的电池,开飞了!

刚刚配了合朗的电池,开飞了!
好风好雨 发表于 2011-4-5 11:30 PM

给点耐性,你也行!

给点耐性,你也行!
丁凯 发表于 2011-4-5 23:53

没办法,爱好太多了。都得要耐心

先多謝你啦!丁兄弟,原來你幾日前巳上貼教我FMS的setting,但呢兩日老是顧着跟V兄弟研究三通改四通、及跟他學習小丘的改造要領!故沒有來你這貼看!sorry!不過話時話,玩sim真係好Q悶的!我寧可放真機,炒咪由佢炒囉,反正我有咁多機!我今日攞隻450去落球場俾佢鬆吓筋骨(足有近半年冇理睬佢了,怕佢唔開心)可能近來操得4#6、004等多,再飛450時真係進步不少!自己都覺得現在hold隻機好定,對尾、左惻,右側,隻機好似真機咁定住喺空中,哈....好開心!!!(争在未敢對頭,怕炒咗要整機)但意外始終都係發生!!!當時飛機約在十米高左右,忽然高速自旋,我大驚下收油,心想今次實死喇(隻機)!但出奇地佢旋着旋着竟然自己安全着陸,不過就落得都幾重,斷咗一邊脚架(右前)其他セ事都冇!!檢查後原來是斷了皮帶!!!我set的油門是0,90,95,95,100而螺距50%油門時是零度,剛才收油門到底(唔記得講一收油時習慣了即打hold制,隻機冇動力嘅)隻機就以負螺距熄火降落!!!真係大話夾好彩,經檢驗後原來皮帶老化,隻機轉速又高,經不起催谷所以.............!都怪自己不好,平時步理佢,掛住同二奶、三奶、四奶玩..............!!!哈,以後都咪攪咯!!凡起飛前都要check清楚,怕怕!